Влаковете са тип превозни средства, състоящи се от няколко закачени един след друг вагони, и движещи се по релси. Всеки влак има машинист и кондуктор, които играят много важна роля за контрола и движението на превозното средство. Влаковете имат точно и ясно разписание.

Благодарение на много напредналата техника и човешки умения, днес са произведени луксозни и удобни влакове, способни да се движат с изключително висока скорост. Със своите влакове стрели, които се движат с по няколкостотин километра в час са известни Франция и Япония. Тези стрели практически изпреварват дори и самолетите на къси разстояния, защото спестяват чакането и размотаването на всяко едно летище. Въпреки това все повече влаковете се изместват като масово транспортно средство от автобуси и самолети, за които има все по-евтини самолетни билети.

Пътуването във влак остава все пак един от най-леките и приятни начини за транспорт, където пътниците не са подложени на неприятни вибрации и могат да стават и да се разхождат, да не говорим за лесното за проверка и рядко променящо се разписание.